Lynn

Lynn is een spontane jongedame van 23 jaar uit Winschoten. Ze is in schooljaar 2016/2017 gestart met de opleiding secretaresse, niveau 3/4. Lynn heeft gekozen voor de BBL-variant, omdat ze er niet van houdt om in de schoolbanken te zitten. Ze is veel liever praktisch bezig. In het verleden heeft ze een opleiding Sport en Bewegen gedaan, wat goed aansluit bij haar hobby volleyball, maar helaas moest ze dit opgeven vanwege een blessure. Vervolgens heeft ze bij verschillende werkgevers in de detailhandel gewerkt en heeft er nu voor gekozen om weer naar school te gaan. Bij Opleiding Binn’stad heeft ze een werkervaringsplek als secretaresse in opleiding.

Waarom heb je gekozen voor een werkervaringsplek, Lynn?

“Nadat ik tot de conclusie was gekomen om weer te starten met mijn opleiding heb ik contact opgenomen met GOA Publiek, omdat een vriendin van mij bij hen werkt en jongeren kunnen detacheren op leer-werkplekken in de publieke sector.” Lynn vertelt kort dat ze via GOA een aantal sollicitatiegesprekken heeft gehad, maar ondanks de goede gesprekken werd er steeds iemand met relevante werkervaring boven haar verkozen. Dus werd het tijd om verder te kijken en toen heeft haar leerlingbegeleider van GOA Publiek haar gewezen op een werkervaringsplek bij Opleiding Binn’stad. “Dat leek me een mooie plek om ervaring op te doen en vervolgens uit te stromen naar een BBL plek,” licht ze toe.

En binnen 3 maanden heb je een betaalde baan bemachtigd!

“Ja! Ik kreeg begin januari te horen dat ik was aangenomen bij de Rijksuniversiteit Groningen, op de afdeling Letteren. Omdat het om een BBL plek ging, startte het pas in februari en aangezien ik het zo naar mijn zin had bij Binn’stad, heb ik de maand januari gewoon afgemaakt en zo kon in mijn opvolger alvast een beetje inwerken.”

Wat heb je geleerd bij je WEP?

“Veel zelfstandigheid. In de detailhandel werk je ook wel zelfstandig, maar op een andere manier. Nu was ik onderdeel van een team, maar tegelijkertijd had ik ook veel taken die ik zelfstandig moest uitvoeren. En agenda beheer, notuleren en andere secretariële zaken.” Na even nadenken schiet Lynn nog iets te binnen. “En Excel! Ik heb gratis een Excel cursus mogen volgen en daar pluk ik nu nog de vruchten van!”

Vind je dat een werkervaringsplek in het algemeen toegevoegde waarde heeft?

“Dat vind ik lastig. Ik heb er een beetje een dubbel gevoel over, want ik heb van anderen gehoord dat er ook weleens misbruik wordt gemaakt van mensen met een werkervaringsplek. Dat ze als een gratis kracht worden gezien, veel werk moeten verrichten en weinig begeleiding krijgen. Maar ik heb echt fijne herinneringen aan mijn tijd bij Binn’stad,” vertelt Lynn. “Er waren meerdere mensen met een WEP en twee anderen begonnen binnen dezelfde maand als ik. We werden meteen goed opgevangen en kregen de gehele WEP goede begeleiding. Ook hadden we wekelijkse voortgangsgesprekken en één-op-één sollicitatietraining. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een WEP toegevoegde waarde heeft, maar je moet wel goede begeleiding en een leuk team krijgen. Ik kijk tevreden terug op mijn tijd bij Opleiding Binn’stad.”

Wat zou je zeggen als iemand een WEP overweegt?

“Persoonlijk vind ik dat als je kunt werken je die kans moet aangrijpen. Een werkervaringsplek is daarin niet anders. Vooral als je een uitkering ontvangt kan dit een goede investering in jezelf zijn. Voor mij geldt ook dat ik door de WEP een beter beeld heb gekregen van het werkveld.” Lynn was net gestart met haar opleiding toen ze begon met haar WEP en omdat het om één lesdag in de week ging, had ze nog niet veel lessen gehad. In de praktijk leer je ook veel sneller. “Er is veel tijd en energie in mij geïnvesteerd en ik merk echt dat ik veel heb geleerd. Ik denk niet dat ik aangenomen was bij mijn huidige baan zonder deze WEP.”